lauantai 26. syyskuuta 2015

Hypocrisy - Virus (2005)Ostin Virus-levyn, jota pidetään joissakin piireissä Hypocrisyn ja (kenties) Peter Tägtrenin parhaana tuotoksena, käytännössä pelkästään sen maineen pohjalta. Okei, olin kuullut musavideobiisin, Scrutinizedin, mutta siinäpä se. Joskus on otettava hyppy tuntemattomaan ja luotettava muiden ihmisten arvioon. Ensikuuntelu oli heikko ja huomasin toivovani enemmän variaatiota tai yleisesti monipuolisempaa materiaalia; koska ensikuuntelu jäi ei-niin-toivottavaksi kokemukseksi, levy jäi hyllyyn vaille sen suurempaa kuuntelurotaatiota.

Kun otin pari päivää sitten levyn käsittelyyn, ymmärsin olleeni väärässä sen suhteen - mutta vain kahden biisin ajan. Warpath ja Scrutinized ovat aivan äärettömän hyviä ralleja, tiukkaa death metalia Tägtrenin tykeillä vokaaleilla ja komeilla riffeillä, melodioita unohtamatta. Molemmat biisit saavat minut aluksi nyökkäilemään mukana, sitten puimaan nyrkkiä ja lopulta riuhtomaan kuin sätkynuken - se, jos mikä, on hyvän mätön merkki.

Vaikka muut biisit eivät ole huonoja, ne jäävät liiaksi saman musiikillisen ulottuvuuden jäystämiseksi ja vain päätösraita Living to Die jää kunnolla mieleen puhtailla vokaaleillaan. Sävellysten puolesta muut rallit jäävät pahasta jalkoihin: siinä missä Scrutinized omaa hävyttömän tarttuvan pääriffin ja mahtavan soolon - unohtamatta tarttuvaa kertosäettä - muut eivät osu samalla tavalla maaliinsa.

Ymmärrän kyllä miksi levystä pidetään niin paljon kuin pidetään: se on hyvin tehtyä melodista death metalia eikä Tägtrenin tyylitaju ole kertaakaan ampunut tyystin ohi maalitaulusta. Koko levy on hienosti tehty, kyllä, mutta silti se on mielestäni liian kuultu, liian tuttu ja liian turvallinenkin. Kenties näkökulmani on vinoutunut - huono ensimmäinen kuuntelukerta tekee niin; lukaise vaikkapa Gojira-tekstini - mutta silti levy ei säväytä. Virus toimii, mutta ei sykähdytä ja se on blogistin/kriitikon kannalta pahin mahdollinen asia levyssä, koska sitä ei voi koskaan täysin tyydyttävästi selittää. Kyllä, pidän levystä, mutta en siltikään pidä niin kuin toivoisin; kuuntelen sen mielelläni läpi, mutta en tahdo palata siihen hetkeen, korkeintaan kahteen ensimmäiseen ralliin.

Mutta, kuten pitempään blogia seuranneet tietävät, minua ei kannata uskoa, koska olen vain yksi jässikkä, jolla on monissa asioissa muiden mielestä väärä mielipide. Tämä on mitä luultavimmin niitä keissejä - Virus omaa häkellyttävän korkean keskiarvon kaikkialla ja sitä pidetään yhtyeensä parhaana tuotoksena, joten prosentit ovat minua vastaan. Ja hyväksyn sen, jälleen, mielelläni - odotan innolla hetkeä, jolloin käsitän olleeni tyystin väärässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti