lauantai 14. toukokuuta 2016

Hail of Bullets - ... Of Frost and War (2008)


Kuten varmaankin on käynyt selväksi blogistani, minulle vanhan koulukunnan death metal on, onnistuessaan, yksi parhaita metalligenrejä powerin ja rässin ohella. Obituary, Six Feet Under, Deicide, Death… great shit. Lisäksi olen tainnut ääneenkin ihastella Gorefestin rumpali Ed Warbyn työskentelyä Gorefestin lisäksi myös Ayreonissa. Samaten olen monesti kommentoinut, että historia-aiheiset lyriikat ovat riskipeliä kaltaiselleni historiafriikille, mutta ymmärrettävästi Korkeajännitys-tasoiset historialliset kuvaukset ovat varsin houkuttelevia gimmickejä bändeille.



Miksi siis en pidä Hail of Bulletsista? Kaikki palikat ovat kohdillaan: musiikki on ammattitaitoista, sopivan vanhahtavaa döödistä; instrumentit ovat hallussa, erityisesti Warbylla ja solisti Martin Van Drunenilla; lyriikatkin ovat historia, vähemmän yllättäen toista maailmansotaa. Pelkällä järjellä ajateltuna homman pitäisi olla selvää pässin lihaa (onko joskus erehdytty teurastamaan humalaisia pässejä, vai mistä tuo sanonta edes tulee?), mutta kun ei ole. … Of Frost and War on komeasta nimestään ja nimekkäistä muusikoistaan huolimatta melko hengetön teos. Se on soittelua: hyvää soittelua, mutta vain soittelua. Levyä kuunnellessa tulee olo, että bändi sen taustalla pystyisi paljon parempaan, mutta ei saa sitä itsestään irti.



Kenties suurin ongelma on siitä, että … Of Frost and War ei anna mitään uutta. Se on sitä samaa, mitä bändin jäsenistö on jo aiemmin tehnyt: Gorefest, Asphyx, Pestilence ja kumppanit ovat jo soittaneet vastaavia kappaleita, rakentaneet (lyriikoita lukuun ottamatta) samoista palikoista samanlaisia paketteja. Levyn kritisoiminen tavanomaiseksi saattaa tuntua epäreilulta ja tarpeettomalta – liikutaanhan kuitenkin Warbyn ja Van Drunenin mukavuusalueen ytimessä – mutta silti toiveeni levyä kohtaan olivat korkeammalla. Yksipuolinen döödisjyystö on pahimmillaan todella tympeää kuultavaa, ja vaikka … Of Frost and War ei jokaiseen sudenkuoppaan kompastukaan, se jättää silti suuhuni kuivan maun. Eikö tämä leipä ole jo jäystetty moneen kertaan? Eihän tässä ole enää makua jäljellä, pelkkää aiempien ruokailukertojen limaa, sekin kuivuneena...



Miksi siis vaivautua? No, maailmassa ei ole koskaan liikaa ammattitaitoista vanhan koulukunnan döödistä, ja kyllähän Ordered Eastwardin ja Advancing Once Moren kaltaiset rallit saavat jalan tamppaamaan lattiaa. Jos lyriikkagimmick riisutaan, Hail of Bulletsilla ei ole omaa persoonaa, samaa tuttua pyörittelyä, jonka Obituary ja Gorefest ovat tehneet jo aiemmin paremmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti