keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Immortal - Battles in the North (1995)

Minusta Immortalin kolmas levy, Battles in the North, täyttää erinomaisesti erään levyn arkkityypin määritelmän: se on paska levy. Oikeastaan tämä ei riitä kuvaamaan tuntojani levyä kohtaan - lähempänä on syvä ihmetys, hämmennys ja kiukunsekainen ärtymys. Voin vain yrittää selittää miksi olen tätä mieltä; jos sinusta Immortalin -90-luvun materiaali on parasta musiikkia, mitä ihmiskunta on koskaan saanut kuulla, voit suosiolla sulkea selaimen tässä välissä.

En ensinnäkään ymmärrä riittävästi norjalaista black metalia. Genressä ei itsessään ole mitään vikaa, mutta minulla on vain pintapuolista tietoa ja ymmärrystä alalajista. Pääsyynä tähän on se, että juuri Battles in the Northin kaltaiset levyt ovat karkottaneet minut luotaan. Ehkä levy aukenee Mayhemin, Enslavedin ja Darkthronen alkutuotannon ystäville eri tavalla, mutta minulle... ei.

Battles in the North on tehty sekavaksi ja monotoniseksi. Tästä aikomuksesta olen täysin varma. Sen soundit ovat huonot (tyypillistä -90-luvun black metalille), komppivalikoimasta löytyy vain blast beat (samaten tyypillistä), riffeistä ei ota tolkkua, lyriikassa on valtaisia älyttömyyksiä tai suoria kielioppivirheitä ("Make me never-ending snowfall") ja - mihin en ole muualla törmännyt - tarkoituksella takakanteen väärin kirjoitettu biisilista. Jokaisesta näistä huomiosta voisi narista Abbathia imitoiden vaikka sivukaupalla, mutta keskityn muutamaan.

Miksi kukaan haluaisi kirjoittaa biisilistan väärään järjestykseen levykotelon takakanteen? Kyse ei ole yhden biisin väärästä paikasta, vaan siitä, että listassa on kaksi kappaletta kymmenestä oikeilla paikoilla. Eikä tämä järjetön rikos logiikkaa vastaan pääty tähän - myös lyriikat on kirjoitettu samaan järjestykseen kuin takakanteen! Ensimmäisellä kerralla kukaan ei voi tietää mikä kappale milloinkin soi, ja totta puhuakseni minulla ei vieläkään ole selvää kuvaa siitä.

Osaltaan tähän vaikuttaa kappaleiden puuroutuminen ja toisiinsa sekoittuminen. Jokainen biisi kuulostaa aivan samalta kuin edeltävä ja seuraava - ei vain vähän, vaan aivan totaalisesti samalta. Vaikka kuinka keskityn musiikkiin, en erota kuin yhden kappaleen (Battles in the North, kertosäkeensä takia) muista. Yhdessä biisissä (jonka tietokoneeni nimeää Throned by Blackstormsiksi) on muutaman sekunnin bassointro, ennen kuin kappale "palaa muottiinsa", eli määrittelemättömäksi pörinäksi. Siltä Battles in the North minusta kuulostaa: pörinältä, jonka päälle on miksattu Abbathin tavaramerkki pörinää (eli örinämaista laulua tai jotain... ei ole toista samanlaista, joten määrittele tässä nyt sitten herran ääni jotenkin).

Ostin vuoden 2008 paikkeilla Battles in the Northin, jotta voisin ymmärtää hieman norjalaista black metalia. En kokenut valaistumista, vaan mielessäni kävi, että minulta ryöstettiin (pieni, levy oli alelaarissa) summa rahaa tarkoituksettomaan pörinään. Immortalilla on faneja, ja joissakin piireissä tätä levyä pidetään yhtyeen parhaana "alkuaikojen" (= ennen At the Heart of Winteria) tuotoksena. Jos näin on, taivas varjele mitä ne muut mahtavatkaan olla...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti