tiistai 29. elokuuta 2017

Avantasia - The Mystery of Time (2013)

Tobias Sammet meni musiikillaan jatkuvasti rokimpaan suuntaan ja monille, puhtaasti ennakkotietojen tasolla, The Mystery of Time vaikutti viimeiseltä metallin hylkäämiseltä: jo levyn alaotsikko on "A Rock Epic", ei siis "A Metal Opera" tai muuta vastaavaa. Minäkin haksahdin tähän epäluuloon, joskaan en yksistään alaotsikon ja vierailijoiden takia, vaan koska levyltä lohkaistu musavideobiisi oli - ja on edelleen - silkkaa paskaa. Sleepwalking on yksi tympeimpiä ja surkeimpia balladeja about koskaan. Tämän ei pitäisi antaa määrätä mielikuvaa koko levystä, mutta niin se vain tekee, sillä mikä on ensimmäinen biisi, jonka levyltä yleensä kuuntelet, jos olet siitä alustavasti kiinnostunut? Niinpä.

Oikeasti The Mystery of Time on kolme biisiä - tai siis vain noilla kolmella biisillä on lopulta väliä - ja tuo kolmikko on parasta Avantaisiaa koskaan. Spectres on yksi parhaita avausbiisejä ikinä, The Great Mystery huikean hieno päätösbiisi (ja toimi komeasti livenäkin) ja The Saviour in the Clockwork omaa yhden upeimmista kertosäkeistä pitkään toviin. Kaikki mainitsemani biisit ovat pitkiä - vain Spectres jää alle kymmenen minuutin, mutta sujahtaa yli kuuden minuutin - mutta ne tarvitsevat kestonsa, jotta Sammetin huikea draaman- ja tunnelmantaju pääsisi optimaalisesti esille, eikä sinfoniaorkesterin käyttö myöskään haittaa pisaraakaan.

Valitettavasti ne muut biisit ovat epätasaisempia. Pidän Invoke the Machinesta, mutta muutoin setti on valitettavan nopeasti sivuutettua ja unohdettua. Vierailjat ovat hyviä - Michael Kiskeltä ja Bob Catleyltä ei huonoa tulkintaa sovikaan odottaa, mutta myös Joe Lynn Turner sekä Ronnie Atkins hoitavat tonttinsa pätevästi, ja Biff Byford on oma itsensä, hyvässä ja pahassa. Jään silti, toistuvasti, kaipaamaan parempaa materiaalia ja huomaan kuuntelevani vain kolme mainitsemaani biisiä, yleensä sivuuttaen Sleepwalkingin ensimmäisen nuotin kohdalla. Saatanan rasittava ja munaton biisi - Sammet pystyy tekemään paljon parempia balladeja, katsokaa vaikka melkein mitä vain muuta Avantasia-levyä, juma-vitun-lauta.

Ei The Mystery of Time huono levy ole, mutta se kaipaisi karsintatyötä. Ne hyvät hetket, kuten sanoin, ovat Sammetin uran parhaita, mutta ne kaikki muut... Kyllä levy plussan puolella on, mutta mikään mestariteos kiekko ei ole, vaikka kansikuva onkin hieno ja mukavan erilainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti